Wit-Rusland Bitcoin-gemeenschap groeit als protesten doorgaan

Het lijkt erop dat er de laatste tijd overal ter wereld protesten plaatsvinden, ook in het land Wit-Rusland. Het land heeft sinds de recente presidentsverkiezingen te lijden onder politieke onrust en sommigen wenden zich tot bitcoin om ervoor te zorgen dat ze hebben wat ze nodig hebben als ze doorgaan met de protestagenda.

Wit-Rusland is het centrum van de protesten… En Bitcoin Love

Het begon op relatief kleine schaal. De protesten begonnen op 8 augustus, toen een medewerker van het gemeentehuis, Maria in Pinsk, naar een stembureau ging om haar stem uit te brengen in de verkiezing. Ze droeg een witte haarband om haar pols als teken dat ze tegen de zittende president van het land zou stemmen. De rest van haar collega’s op het stadhuis nam niet al te vriendelijk het gebaar aan en bevrijdde haar van haar takenpakket.

Maar daar hield het niet bij op. De verkiezing eindigde met de huidige president Alexander Loekasjenko die nog een stint verdiende als leider van de natie, en velen geloven dat de verkiezing werd vervalst en dat hij niet de echte winnaar is. Verschillende fabrieken zijn uit protest gesloten, terwijl verschillende wetshandhavingsinstanties – in plaats van te werken aan het breken van de protesten – hun posten hebben verlaten.

Ondertussen moesten mensen als Maria snel een nieuwe baan vinden. Ontslagen worden om politieke redenen in Wit-Rusland betekent vaak dat men geen nieuw werk kan vinden, vooral niet in het huidige dorp, maar Maria kwam al snel achter een nieuwe non-profit organisatie die bekend staat als BYSOL. Het bedrijf biedt financiële hulp om mensen die betrokken zijn bij protesten te helpen. Maria meldde zich snel aan en kreeg voor het eerst in haar leven een bitcoin.

Het team achter de non-profit liet haar zien wat ze moest doen om het te gebruiken. Ze hielpen haar bij het downloaden van een digitale portemonnee en leerden haar hoe ze het geld in fiat kon omzetten. Ze kon er vrij snel achter komen, en het geld dat ze verdiende was voor haar genoeg om een paar maanden lang te overleven terwijl ze op zoek ging naar nieuw werk. Ze kon zelfs een nieuwe computer aanschaffen om haar te helpen bij haar nieuwe zoektocht naar een baan in de IT-wereld.

De dingen op een rijtje zetten

BYSOL is in eerste instantie gestart door verschillende techneuten en burgeractivisten. Het bedrijf heeft alleen al in de afgelopen 30 dagen meer dan 2 miljoen dollar aan donaties vergaard en het ziet er niet naar uit dat de populariteit van het bedrijf op elk moment snel zal afnemen. De firma graaft bitcoin uit aan hen die op zoek zijn naar hulp om hun identiteit stil te houden. Bitcoin is niet te volgen zoals het geld is, en dus zijn de identiteiten van de gebruikers veel stiller.

Bovendien heeft het bedrijf zich in andere delen van Europa geregistreerd in plaats van in Wit-Rusland, want dat zou zeker hebben betekend dat het geld dat aan de gebruikers wordt uitgedeeld, in beslag zou worden genomen door de regering van het land.