Gamified yield farming met niet-fungibele tokens

Gamified yield farming met niet-fungibele tokens

Game-ontwikkelaars proberen nu het basisprincipe van NFT’s te gebruiken en het idee te koppelen aan dat van yield farming.

Het concept van yield farming heeft het afgelopen jaar veel tractie opgedaan, vooral omdat het cryptobezitters in staat stelt hun activa in te zetten in ruil voor tastbare rendementen binnen korte tijdvensters. En hoewel de gedachte om winst te maken op je Bitcoin Method investering misschien helemaal niet nieuw is, is het idee achter yield farming – waarbij gebruikers beloningen kunnen verdienen voor het gebruik van een bepaalde DeFi-toepassing – grotendeels beperkt tot het domein van de gedecentraliseerde financiële sector.

Net als yield farming zijn ook niet-fungibele tokens de laatste jaren bijzonder populair geworden. Dit komt omdat deze cryptografische entiteiten – waarvan de waarde direct gekoppeld is aan een bepaald actief – ideaal zijn voor het bezitten van fysieke items zoals kunstwerken, eigendomsbewijzen, verzamelobjecten, zoals CryptoKitties, maar ook digitale goederen zoals game skins, trading cards, enz.

Hoe kunnen NFT’s worden gebruikt binnen het domein van yield farming?

Sinds het Napster-debacle van een paar decennia geleden – waarbij de legendarische rockband Metallica het opnam tegen de file-sharinggigant omdat gebruikers hun muziek illegaal konden downloaden – aan het licht kwam, zijn gesprekken over eigendom van digitale content en rechtenbeheer wereldwijd steeds meer aan de orde van de dag.

In dit opzicht lijken NFT’s alleen al in de loop van 2020 tot de verbeelding te hebben gesproken van crypto-enthousiastelingen over de hele wereld, vooral omdat ze het mogelijk maken om digitale gegevenseigendomsprocessen op een zeer gestroomlijnde, efficiënte manier te vergemakkelijken.

Er zijn verschillende op blockchain gebaseerde digitale verzamelkaartspellen die nu online beschikbaar zijn. Ze stellen spelers in staat om binnen een fantasielandschap te opereren, waarbij ze zelfs een aantal nieuwe items kunnen creëren, verzamelobjecten die vervolgens in-game kunnen worden gebruikt in ruil voor een breed scala aan digitale goodies of zelfs kunnen worden verkocht op verschillende marktplaatsen voor een monetaire vergoeding.

Waarom het combineren van NFT’s met yield farming enorm zou kunnen zijn…

De meeste wereldwijd erkende ontwikkelaars van videogames – zoals Electronic Arts, Activision, UbiSoft – hebben de neiging om een monetair maximalisatiemodel te hanteren, waarin ze in de eerste plaats gericht zijn op het verdienen van zo veel mogelijk geld met elke titelrelease. In dit verband is het vermeldenswaard dat in de loop van de laatste 4-5 jaar de kwestie van microtransacties de hele gamingmarkt lijkt te hebben geteisterd, zodat spelers nu een kleine vergoeding moeten betalen voor het ontgrendelen van elke kleine functie die aanwezig is in een groot aantal populaire gamingtitels, bijvoorbeeld FIFA 2021, NBA 2k21, enz.

Blockchain-gaming daarentegen lijkt er meer op gericht te zijn om spelers zoveel mogelijk waarde en speelbaarheid te bieden. In de overgrote meerderheid van blockchain-titels krijgen gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun in-game items naar believen te slaan en te verkopen, waardoor het machtsevenwicht verschuift van de handen van de spelontwikkelaars naar die van de spelers, met name vanuit financieel oogpunt.