Bitcoin is veerkrachtig – Hier is het bewijs

Elk kwartaal van het jaar 2020 heeft een nieuw probleem voor de cryptocentrische markt opgeleverd. Met het laatste kwartaal in aantocht lijkt het probleem in kwestie eerder aan het licht te zijn gekomen dan gewoonlijk. Dit, nadat de Amerikaanse regulatoren opnieuw in het spel kwamen en paniek zaaiden op de markt. Nadat aanklachten tegen BitMEX door Amerikaanse toezichthouders werden aangekondigd, verloor de beurs bijna 45k Bitcoin in minder dan 48 uur omdat de waarde van de Bitcoin daalde, zij het kortstondig.

In feite daalde de Futures Open Interest naar een dieptepunt van 4 maanden van $625 miljoen op BitMEX, toen de BTC zich verzamelde tot $10.531, op het moment van de pers. De houders bleven echter niet afgeschrikt door de gebeurtenissen op de spotmarkt en waren waarschijnlijk gefocust op het grote geheel. Volgens gegevens van CoinMetrics onderzoeker Nate Maddrey, stelde BTC HODL Waves voor dat de leveringsbanden op lange termijn de afgelopen drie maanden zijn gegroeid.

Dit bevestigt opnieuw de behandeling van het digitale goed als een waardevast goed en is een positief teken voor de gezondheid van het netwerk op lange termijn. Ook de verhouding tussen de lange-termijn leveringsband en de korte-termijn band was zeer vergelijkbaar met die van januari 2016.

De verhouding heeft historisch gezien een piek bereikt in perioden waarin de prijs daalde of zijwaarts bewoog en als prijspieken een dieptepunt bereikte.

Dergelijke netwerktrends, in combinatie met het percentage van het BTC-aanbod dat minstens één jaar wordt aangehouden, gaven een volledig beeld van het momentum van de hodlers. De waarde van deze specifieke metriek stijgt sinds maart en tot 30 september werd meer dan 63% van het totale BTC-aanbod gedurende minstens een jaar vastgehouden – een niveau dat sinds 2012 ongezien is.

De markt van Bitcoin System is bestand tegen plotselinge veranderingen, wat blijkt uit de val van Bitcoin tijdens de crash onder leiding van de COVID-19 en het daaropvolgende herstel.

Interessant is dat de kwaliteit ook is afgewreven op de op één na grootste crypto van de markt, Ethereum. ETH’s on-chain metrics zijn in lijn gebracht met de waarden van januari 2018, omdat de vraag naar etherische blokruimte en dApps blijft groeien. Gegevens verzameld door IntoTheBlock-analist Lucan Outumuro gaven aan dat 31,3 miljoen ethereumhouders [67%] op dit moment in het geld waren of profiteerden van hun posities op basis van de gemiddelde prijs van de aankoop.

Nu ETH-houders steeds vaker ETH kopen met een langetermijnbeleggingsvooruitzicht, onderstreept de crypto-asset zijn potentieel als waardevastgoed.